• lt: Canis mesomelas
  • dt: Schabrackenschakal
  • afrikaans: Rooijakkals
  • ovambo: Ombanje
  • herero: Ombanji
Black-backed jackal

Shoulder height

  • 40-50 cm

Weight

  • 7-15 kg

Snout-vent lenght

  • 65-105 cm

Nourishment

  • big insects, mice, birds' eggs, lizards, plants

Mating season

  • June to July

Number of cubs

  • 4 whelps

Worth knowing

Jackals usually den in holes made by other species, though theywill  occasionally dig their own; females dig tunnels 1-2 metres in depth with a 1 metrewide entrance.